Kungahälla

Var låg vikingatidens Kungahälla? Många skulle säga att den frågan redan är besvarad – det vikingatida Kungahälla låg vid Kastellegården alldeles intill Nordre älv. Men det stämmer inte.

Kungahälla vid Kastellegården är en medeltida stadsbildning som började etableras kring år 1080 och sedan expanderade som Norges sydligaste stad med stor strategisk betydelse. Staden hade sin storhetstid under första delen av 1200-talet.
Vid de arkeologiska utgrävningar som gjorts genom åren har inga fynd från vikingatiden påträffats i Kungahälla. Låt oss istället börja vid gravfältet Västra Porten – Stora Smällen som ligger i Ytterby, en knapp kilometer väster om medeltidsstaden. Det är södra Bohusläns största gravfält från järnåldern med cirka 160 gravar. Alldeles nedanför gravfältet gjordes det under perioden 2000-2018 flera arkeologiska utgrävningar vid en nyupptäckt järnåldersboplats. Man har där hittat ett femtontal huslämningar, daterade till tiden från omkring 500-talet f.Kr. till första halvan av 600-talet e.Kr. Mest uppseendeväckande var fyndet av en stor hallbyggnad från folkvandringstid till tidig vendeltid. Huslämningen var omkring 50 meter lång och 10 meter bred, vilket gör den till Bohusläns, till ytan, största kända långhus.

 
geosök-kungshögen-7.jpg

Vi vet att det låg en stor gård som på 1300-talet kallades Lilla Kungahälla intill gravfältet. Kan den ha varit en kungsgård som var säte för de vikingatida kungarna som ibland var norska, ibland svear, ibland daner – Kungahälla? Det är en teori. En annan teori är att det vikingatida Kungahälla låg cirka 300 meter österut vid Kyrkbäcken. Den teorin stärks av de metalldetektorundersökningar som utfördes på båda sidor om Kyrkbäcken under åren 2013-2015. Då hittades över 80 viktlod av bly och kopparlegering, sländtrissor av bly, dräktspännen från folkvandringstid, vendeltid och tidig vikingatid samt plomber och mynt från medeltiden. Bland fynden finns även inslag av metallhantverk i form smältor. Eller var det i området vid Ytterby gamla kyrka som vikingarna en gång slog sig ner? Denna plats har också ett mycket strategiskt läge. Strax intill rinner Kyrkbäcken ut i Nordre älv. Historiana.se tänker aktivt och i samarbete med andra söka svaret på frågan – var låg det vikingatida Kungahälla?

 
kongaren.jpg

2021-08-22

Hurra! Tillståndet är klart för Historianas andra projekt. Därmed närmar vi oss skarpt läge i sökandet efter det vikingatida Kungahälla. Var bodde människorna under vikingatiden? Det blir en metalldetektorundersökning där vi fortsätter på nya marker längs Kyrkbäckens dalgång ner mot älven. Under ledning av arkeolog Simon Karlsson

Den undersökning som gjordes 2013-2015 gav fantastiska resultat. Vi kan slå fast att där låg en handels- och hantverksplats under vendel- och vikingatid fram i tidig medeltid. En del av fynden som gjordes då kommer vi att presentera här.

Vi hoppas på ditt stöd!