Projektplan Kungahälla

 

Mål

Vi vet idag att det funnits en omfattande järnåldersbebyggelse intill det stora gravfältet Västra Porten i Ytterby socken. Denna boplats utmärker sig med flera samtida gårdar från äldre järnålder som närmast kan liknas vid en tidig bybildning. Under folkvandringstiden (400–550 e. Kr.) uppförs på platsen en imponerande, nästan 50 meter lång hallbyggnad. Bebyggelsen överges sedan någon gång under 600-talet e. Kr. Omkring 450 år senare anläggs staden Kungahälla vid Kastellegården drygt en och en halv kilometer sydost om den tidigare järnåldersbebyggelsen. Detta projekt har som mål att försöka fånga upp perioden mellan dessa två omfattande bebyggelsekomplex. Var fanns den medeltida staden Kungahällas föregångare?

Metod

För att lokalisera den vikingatida bebyggelsen kommer vi att använda oss av olika arkeologiska prospekteringsmetoder. Inledningsvis används metalldetektering i syfte att ringa in intressanta områden. Boplatser från yngre järnålder efterlämnar inte sällan talrika spår i form av metallföremål. Om det dessutom rör sig om en vikingatida handelsplats och kungsgård kan man förvänta sig ett mycket rikt fyndmaterial. Därefter kommer vi utföra geofysiska undersökningar inom områdena med hjälp av magnetometer och georadar. Till syvende och sist är målet att ”sätta spaden i jorden” för att kunna verifiera om det rör sig om en boplats eller ej.

simonjobb1fyrkant.jpg

Tidsplan

Höstens undersökning innefattar en dags metalldetektering av ett 5,8 hektars stort område väster om Ytterby gamla kyrka.